#57 Λερωθείτε… 5 λόγοι γιατί πρέπει να ενδώσετε!

Σας τρελλαίνει η εικόνα του παιδιού σας μέσα στις λάσπες, να βάζει τα βρώμικα χέρια του στο στόμα και να λερώνει το πεντακάθαρο μπλουζάκι του; Έχετε ποτέ μαλώσει το μικρό σας γιατί πήδηξε μέσα σε μια λακκούβα με βρωμερά νερά; Και εάν ο παιδίατρος σάς έλεγε ότι κάνει καλό να αφήνετε τα παιδιά να λερώνονται, τι θα κάνατε…θα ψάχνατε για άλλον; Μήπως τελικά γινόμαστε υπερβολικά υποχόνδριες χωρίς να υπάρχει λόγος;

Οι μικρές μου λατρεύουν να εξερευνούν κάθε λεπτομέρεια της φύσης, να βάζουν τα χέρια τους στα χώματα και να κόβουν φυλλαράκια για να μου τα προσφέρουν. Είμαι σίγουρη ότι δεν είναι οι μόνες, έτσι δεν είναι;

Αν και στην αρχή φοβόμουν, αποφάσισα να τις αφήσω ελεύθερες να πειραματιστούν…αυτή άλλωστε είναι χαρά του παιδιού. Με τρελλαίνουν οι μητέρες που τρέχουν πίσω από τα παιδιά τους φωνάζοντας ‘Μη! Θα λερωθείς! Έλα να σου σκουπίσω τα χέρια!’. Δεν ξέρω για εσάς αλλά δεν μπορώ να στερήσω τον ενθουσιασμό της εξερεύνησης από τις κόρες μου στο βωμό της υπερβολικής καθαριότητας! Έχω την εντύπωση πως οι διαφήμισεις καθαριστικών μας  έχουν δημιουργήσει τη φοβία πως περίεργα μικρόβια μας καταδιώκουν σε μορφή τεράτων.

Ήρθαν όμως έρευνες να αποδείξουν ότι όχι μόνο δεν κάνει κακό αλλά κάνει καλό σε σώμα και ψυχή!

Δεν το πιστεύετε;;

Λοιπόν, ακούστε τι διάβασα στο blog της SimpleMom:

  1. Η έκθεση του παιδιού σε εξωτερικούς παράγοντες όπως το χώμα, η άμμος κτλ κάνει καλό στον εγκέφάλο! Βάσει ερευνών, στο χώμα ζουν τύποι βακτηριδίων  που ενεργοποιούν τις συνάψεις των νεύρων που εκκρίνουν την σεροτονίνη – μια χημική ουσία που μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι. Με άλλα λόγια, δημιουργούν ευτυχισμένα παιδιά!
  2. Η επαφή με τα μικρόβια της φύσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα! Οπότε την επόμενη φορά που θα δείτε το μωρό σας να παίζει με χώματα μην πανικοβληθείτε…σκεφτείτε ότι εκείνη τη στιγμή δυναμώνει ο οργανισμός του! Άλλωστε, παιδιά που μεγαλώνουν σε αποστειρωμένο περιβάλλον τείνουν να αρρωσταίνουν πιο εύκολα.
  3. Όταν τα παιδιά παίζουν στη φύση, γελάνε περισσότερο με αποτέλεσμα να ξεδίνουν και να διώχνουν την πίεση και το άγχος από τη ζωή τους. Παρατηρείστε πόσο πιο ήρεμα είναι τα παιδιά μετά από  μια ώρα παιχνιδιού έξω.
  4. Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους δημιουργεί δυνατούς χαρακτήρες. Τα παιδιά γίνονται πιο περιπετειώδη αλλά έχουν και καλύτερη επίγνωση των κινδύνων.  
  5. Η ζωή μέσα στη πόλη ωθεί τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη. Η περιορισμένη έκθεση στη φύση συνδέεται με προβλήματα αυτοσυγκέντρωσης, κατάθλιψης και παχυσαρκίας.

Μήπως λοιπόν αξίζει να χαλαρώσουμε, να γίνουμε και εμείς ξανά παιδιά και να ζήσουμε στιγμές απόλυτης χαράς στη φύση! Αφήστε τα καλά παπούτσια στην ντουλάπα και βγείτε μαζί με τα παιδιά σας στο πάρκο της γειτονιάς. Σε μια βροχερή μέρα, δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να σας καθοδηγήσουν σε βρεγμένα μονοπάτια. Άλλωστε ένα ζεστό μπάνιο αρκεί για να είναι όλα πάλι σε τάξη.

Κάνει καλό και σε όλους μας….ίσως έτσι να γλιτώσουμε και τα αντικαταθληπτικά!

Σχολιάστε