#99 Οι κρυφές ικανότητες μιας μητέρας.

Το πρώτο διάστημα της μητρότητας, πολλοί άνθρωποι είναι δίπλα σου για να σε συμβουλέψουν για διάφορα επίμαχα θέματα, στην πλειοψηφία τους τεχνικά. Σε εκείνη τη φάση, τα πάντα φαντάζουν βουνό. Όμως, ο καιρός περνάει και κάθε μητέρα βρίσκει τους ρυθμούς της, μαθαίνει να καταλαβαίνει τις ανάγκες του μικρού της και η καθημερινότητα είναι πιο εύκολη.

Μέχρι που μια μέρα, οι ισορροπίες αλλάζουν και ο κόσμος έρχεται πάνω κάτω.

Καλώς ήρθατε στα γνωστά ‘terrible twos!’ Και εάν νομίζετε ότι εμφανίζεται μόλις σβήσουν τα δεύτερα τους κεράκια, κάνετε λάθος. Μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες είχα την πεποίθηση ότι τα δικά μου παιδιά δεν θα περάσουν αυτή τη φάση. Και ενώ διανύουμε το δεύτερο εξάμηνο του δεύτερου έτους ζωής, συνειδητοποιώ ότι έχει επέλθει η μετάλλαξη. Το γλυκό πλασματάκι που με άκουγε, σταματάει να μου δίνει σημασία. Κάθε πρόταση πλαισιώνεται με τις πλέον αγαπημένες τους λέξεις, βλ. ‘όχι’, ‘δεν’ κτλ. Και εκεί που είχα την ικανότητα να καταλάβω κάθε τους ανάγκη, ξαφνικά δεν καταλαβαίνω τίποτα. Μητέρες με ‘γαλόνια’, που πλέον τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει, λένε ότι η πιο δύσκολη ηλικία είναι μεταξύ 2.5 και 3 χρονών, δηλαδή το επόμενο εξάμηνο!  Βοήθεια!

Το μαγικό, όμως, είναι ότι η φαντασία μας μεγαλουργεί! Ξαφνικά, κάθε μητέρα αποκτάει κρυφές δυνάμεις. Μεταμορφώνεται. Γίνεται δικηγόρος, έχοντας έτοιμη τη σωστή απάντηση. Γίνεται σκηνοθέτης, δημιουργώντας ιστορίες από το πουθενά. Γίνεται διπλωμάτης, προσπαθώντας να φέρει ισορροπίες στις διαμάχες. Γίνεται ηθοποιός, παίζοντας ρόλους που αρμόζουν στην κάθε στιγμή.

Οι ιστορίες πολλές…Πόσες φορές έχουμε πει ότι πάμε για πιπί, για να μπορέσουμε να το ‘σκάσουμε’ από το δωμάτιο τους για να πάμε για ύπνο; Πόσες φορές έχουμε αναφερθεί στις νεράιδες που μας παρακολουθούν; Πόσες φορές έχουμε μιλήσει στο τηλέφωνο με τον γιατρό χωρίς να υπάρχει κάποιος άλλος στην άλλη πλευρά της γραμμής;

Επειδή, κάποιες στιγμές η έμπνευση μας εγκαταλείπει, προτείνω να κάνουμε μια λίστα και να την έχουμε εύκαιρη.

Για πείτε, λοιπόν, έχετε καμία καλή πρόταση;

One comment

  1. Μακάρι να μπορούσες να έχεις μια λίστα, έτσι για σιγουριά. Ομως όπως είπες και εσύ: » οι ισορροπίες αλλάζουν και ο κόσμος έρχεται πάνω κάτω. » Το ίδιο και η λίστα σου.

    Τωρα, για τα κρίσιμα χρόνια: η προσωπική μου πείρα και μερικές μελέτες, η πιο πρόσφατη από τις οποίες είναι αυτή http://www.economist.com/node/17722567 τοποθετούν τα πιο δύσκολα χρόνια στην εφηβεία και επάνοδο στην κατάσταση ευτυχίας προ του γάμου μόνο όταν τα παιδιά φύγουν από το σπίτι.

    Μέχρι τοτε η λίστα θα διαφοροποιε’ιται καθώς ένα σετ προβλημάτων θα αντικαθίσταται με το επόμενο και οι δεξιότητες των γονιών θα επεκτείνονται και θα εκλεπτύνονται… ή οχι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: